sms-långivare

Vad är SMS lån?

Hur sällan du än tänker på att låna pengar har du utan tvekan hört talas om SMS-lån, vilka blev populära för ganska många år sedan. De har dock utvecklats mycket under årets gång, från den konstanta radioreklamen till snabblånstjänster på nätet idag.

SMS-lån, även kända som snabblån eller mikrolån, är en typ av kredit som erbjuder en snabb och enkel låneansökningsprocess. Namnet kommer från det faktum att de ursprungligen kunde ansökas om genom att skicka ett textmeddelande (SMS) från en mobiltelefon, även om de flesta långivare nu också erbjuder online-ansökningar.

Dessa lån är oftast för relativt små belopp, vanligtvis från några hundra upp till några tusen kronor, och har en kort återbetalningstid, ofta inom 30 till 90 dagar. På grund av den korta återbetalningstiden och det lilla lånebeloppet tenderar dessa lån att ha högre räntor och avgifter än det traditionella banklånet eller kreditkortet.

SMS-lån kan vara attraktiva för människor som behöver snabb tillgång till kontanter för oväntade utgifter, eller för de som kanske inte har tillräcklig kreditvärdighet för att bli godkända för mer traditionella lån. Det är dock viktigt att notera att missade betalningar på ett SMS-lån kan leda till betydande ekonomiska svårigheter och skulder, på grund av de höga räntorna och avgifterna.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla långivare i Sverige är skyldiga att genomföra en kreditupplysning innan de godkänner en låneansökan, även för SMS-lån. Detta gäller oavsett om lånet ansöks om via SMS, online eller via en annan metod. Denna kreditupplysning används för att bedöma om du kan förväntas kunna betala tillbaka lånet.

Behöver du verkligen ett lån?

Innan du ansöker om ett SMS-lån bör du fråga dig om du faktiskt behöver ett. Å ena sidan kan vi antaga att du behöver det eftersom du läser det här, men å andra sidan skadar det aldrig att kolla två gånger. Lånen är ofta dyra rent procentuellt sett, och om du har möjligheten att undvika ett sådant lån ska du naturligtvis ta den.

Kanske kan den oväntade utgiften vänta tills nästa löneutbetalning, eller så kan du i stället låna pengar av en släkting eller bekant. Om du kommer fram till att du behöver ta ett SMS lån, så kommer vi till nästa steg, har du möjlighet att få ett lån?

Att låna pengar, oavsett om det är via ett SMS-lån, ett personligt lån, eller ett kreditkort, bör vara ett genomtänkt beslut. Här är några saker att överväga när du funderar på om du verkligen behöver ett lån:

 • Alternativ till lån: Har du alternativ till att ta ett lån? Kan du kanske spara upp pengar för det du behöver, eller kanske försöka sälja något för att få in pengarna? Att ta ett lån bör vara en sista utväg när alla andra alternativ är uttömda.
 • Kostnaderna för lånet: SMS-lån och andra små kortfristiga lån har ofta mycket högre räntor och avgifter jämfört med andra typer av lån. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan dessa kostnader snabbt bli mycket höga, vilket kan leda till att du hamnar i en ännu svårare ekonomisk situation.
 • Ditt lånebehov: Varför behöver du lånet? Är det för att täcka en nödsituation eller en oväntad kostnad? Eller är det för att betala för något som du egentligen inte behöver? Om det är det senare, kanske det är bäst att vänta tills du har råd att köpa det utan att ta ett lån.
 • Din förmåga att återbetala: Har du en fast inkomst och kan du hantera återbetalningarna utan att hamna i ekonomiskt trubbel? Om svaret är nej, är det kanske bäst att inte ta lånet.
 • Effekter på din kreditvärdighet: Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan det negativt påverka din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att få lån i framtiden.

Kom ihåg att ett lån alltid är ett stort ekonomiskt åtagande, och att det alltid bäst att rådfråga en finansiell rådgivare innan du tar ett sådant beslut.

låna-valuta

Sms lån med betalningsanmärkningar

Vanligtvis får du inte ha några betalningsanmärkningar hos Kronofogden när du ansöker om ett lån. Samtidigt måste du ha en anställning samt en inkomst. Långivare är enligt lag skyldiga att göra en bakgrundskontroll av dig och din förmåga att återbetala lånet och de är inte intresserade av att låna ut pengar till någon som inte kommer att betala tillbaka lånet.

För att försäkra dig om att du får ett lån bör du se till att inte ha några aktiva betalningsanmärkningar, inte ha några skulder hos Kronofogden och att du har en fast inkomst. Notera dock att olika långivare har olika stränga krav gällande utlåning och det finns sms lån som går att få med betalningsanmärkning.

Medan det traditionellt sett har varit mycket svårt att få lån med betalningsanmärkningar, har utvecklingen inom finansteknologi lett till fler alternativ för människor i denna situation. Trots detta är det fortfarande viktigt att komma ihåg att dessa lån ofta kommer med högre räntor och strängare återbetalningsvillkor på grund av den högre risken för långivaren.

SMS-lån är ett exempel på en typ av lån där det kan vara möjligt att få lån trots betalningsanmärkningar. Vissa långivare erbjuder denna typ av lån till personer med betalningsanmärkningar, men det är viktigt att notera att dessa lån ofta har mycket höga räntor och kan leda till en ond cirkel av skuld om de inte hanteras korrekt.

Innan du ansöker om ett SMS-lån med betalningsanmärkningar är det viktigt att du överväger följande punkter:

 1. Räntor och avgifter: SMS-lån har ofta mycket höga räntor och avgifter, vilket kan göra lånet mycket dyrare än traditionella lån. Se till att du förstår exakt vad lånet kommer att kosta dig innan du ansöker.
 2. Återbetalningsplan: Kan du verkligen ha råd att återbetala lånet i tid? Om du inte kan det, kan det leda till ytterligare ekonomiska problem.
 3. Dina ekonomiska omständigheter: Om du redan har betalningsanmärkningar och ekonomiska svårigheter, är det då verkligen en bra idé att ta på sig mer skuld?

Slutligen, det är viktigt att komma ihåg att det alltid är bäst att ta råd från en finansiell rådgivare innan du tar ett stort ekonomiskt beslut som att ansöka om ett lån.

inga-betalningsanmärkningar

Jämför långivare

När du väl kommit såhär långt är det alltså dags att välja vilket företag du vill använda. Beroende på din ekonomiska situation begränsas ju ditt urval något, men om du har möjlighet att använda de flesta bolagen skall du givetvis använda den som passar dig bäst. Oftast yttrar detta sig i form av billigare avgifter och på så vis billigare lån. Andra faktorer kan vara hur snabbt du får lånebeskedet, eller hur lång tid du får på dig att återbetala lånet.

Efter att du fått SMS lånet så bör du så fort som möjligt göra upp en amorteringsplan om du inte redan gjort det, för att undvika att du inte betalar tillbaka i tid. Om du inte amorterar i tid, så kommer du få påminnelseavgifter och liknande, vilket kan göra hela affären betydligt mycket dyrare än vad den blir om du sköter din amortering som du planerat.

SMS-lån är i grunden en enkel lösning på en kortsiktig finansiell utmaning, men att hitta den rätta långivaren är nyckeln till att göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Varje långivare har olika villkor, räntor och avgifter, så det är viktigt att göra en grundlig jämförelse innan du ansöker.

Här är några tips för att jämföra långivare:

 1. Räntor och avgifter: Detta är den mest uppenbara faktorn att överväga. Hur mycket kommer lånet att kosta dig totalt? Glöm inte att ta hänsyn till både räntan och eventuella avgifter.
 2. Betalningsvillkor: Hur lång tid har du på dig att betala tillbaka lånet? Kan du göra extra betalningar utan att drabbas av avgifter? Detta kan vara viktigt om du hoppas kunna betala tillbaka lånet tidigare än planerat.
 3. Kundservice: Hur lätt är det att kontakta långivaren om du har frågor eller problem? Vad säger andra kunder om deras upplevelse?
 4. Flexibilitet: Erbjuder långivaren någon form av flexibilitet ifall du skulle få problem med återbetalningen? Kanske erbjuder de möjlighet till förlängning eller omstrukturering av lånet.
 5. Användarvänlighet: Hur lätt är det att ansöka om lånet? Erbjuder långivaren en enkel, rakt-på-sak online ansökningsprocess?

Efter att du hittat en långivare som uppfyller dina behov, är det viktigt att du är klar över dina skyldigheter. Se till att du förstår när och hur mycket du behöver betala tillbaka. Om du missar en betalning kan du bli belastad med extra avgifter och räntor, vilket kan göra ditt lån mycket dyrare.

Om du har problem med att betala tillbaka ditt lån, ta kontakt med din långivare så snart som möjligt. De kan vara villiga att arbeta med dig för att hitta en lösning, såsom att omstrukturera ditt lån eller erbjuda dig mer tid att betala tillbaka.