kontokredit

Vad är kontokredit?

Kreditkonto är en benämning som allt fler sms lån företag använder sig av. Ett kreditkonto utmärker sig genom att kredittagarna själv väljer hur stort belopp av krediten som ska utnyttjas samt under hur lång tid den ska återbetalas. Kreditkonto fungerar precis som ett kreditkort. Krediten utnyttjas efter behov och återbetalas därefter helt eller del betalas över en längre tid.

Ett kreditkonto tecknas vanligtvis hos kreditbolag och betalas ut till föranmält konto genom att du aktiverar uttag. Uttag kan även ske via sms. Återbetalningar sätts in på det personliga kreditkontot hos företaget. Hur kreditkontot fungerar varierar från företag till företag.

Kreditkonto och kreditkort har samma typ av funktion. Kreditkortet har dock lägre ränta och fler förmåner. Vill du ha en flexibel kredit tillgänglig när du behöver det rekommenderas ett kreditkort. Ska du ansöka om kreditkonto, kontokredit eller onlinekredit? Vad är skillnaden på dessa tre benämningar? Vi reder ut begreppen nedan.

Kreditkonto

Kreditkonto tecknas via kreditgivarens hemsida och online. Kreditkonto erbjuds hos kreditgivare och till de flesta som söker blir beviljade. Krediten sätts in på ett konto hos kreditgivaren och du måste aktivt göra uttag och återbetalningar. Inget sker automatiskt. Det finns dock en del villkor som måste uppfyllas men oftast kan du teckna ett kreditkonto med betalningsanmärkning och utan UC.

Ett kreditkonto kan vara en idealisk lösning för dig som söker en hög grad av flexibilitet i din kredit. Till skillnad från det traditionella banklånet där du får hela summan på en gång och börjar betala ränta omedelbart, tillåter ett kreditkonto dig att bara använda och betala ränta för den del av krediten du faktiskt behöver.

När du tecknar ett kreditkonto, fastställs en maximal kreditgräns som du kan låna upp till. När behovet uppstår, kan du överföra valfritt belopp från ditt kreditkonto till ditt personliga bankkonto. Den stora fördelen är att du endast betalar ränta på det belopp du faktiskt har använt.

Att teckna ett kreditkonto är ofta en ganska snabb och smidig process. De flesta kreditgivare erbjuder onlineansökningar och ger svar på ansökningar i realtid eller inom några timmar. Vissa kreditgivare tillåter även att du ansöker om och hanterar ditt kreditkonto direkt via en app på din mobil.

Även om kraven varierar mellan olika kreditgivare, finns det vanligtvis vissa grundläggande villkor som måste uppfyllas för att teckna ett kreditkonto. Dessa kan inkludera att du är minst 18 år gammal, att du har en stadig inkomst och att du är svensk medborgare eller permanent bosatt i Sverige.

Ett av de mer unika aspekterna av kreditkonton är att vissa kreditgivare tillåter ansökningar från individer med betalningsanmärkningar och gör kreditbedömningar utan att genomföra en kreditupplysning genom Upplysningscentralen (UC). Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som vill undvika att för många kreditupplysningar registreras hos UC, eftersom detta kan påverka deras möjligheter att få framtida krediter.

Det är viktigt att notera att trots flexibiliteten med ett kreditkonto kan räntorna och avgifterna vara höga, särskilt om du inte betalar tillbaka det utnyttjade beloppet inom en kort tidsperiod. Det är därför viktigt att noga läsa och förstå alla villkor och avgifter innan du ansöker om ett kreditkonto.

Kontokredit

Kontokredit är den kreditform som funnits längst och främst. Kontokredit erbjuds av banker som har lönekonton. Har du inte tillräckligt med pengar i ditt konto när du gör en betalning aktiveras krediten automatiskt. Får du en insättning och kontot blir plus regleras krediten automatiskt. Krediten samt återbetalningen sker automatiskt. Har du en betalningsanmärkning kan du oftast inte teckna en kontokredit.

Onlinekredit

Onlinekredit är samma sak som kreditkonto. Onlinekredit är en form av lån som kan ansökas och beviljas helt online. Med den digitala teknikens framsteg har det blivit allt mer populärt för individer och företag att låna pengar på detta sätt. 

Hur fungerar Onlinekredit?

Att ansöka om en onlinekredit är ofta en snabb och enkel process. Du behöver fylla i en ansökan online med nödvändig information såsom personuppgifter, inkomst och syftet med lånet. Finansinstitutet kommer sedan att granska din ansökan, ofta med hjälp av automatiserade system, och göra en kreditbedömning baserad på de uppgifter du tillhandahållit.

Om din ansökan godkänns, kommer pengarna att överföras direkt till ditt bankkonto. Beroende på långivaren och din bank kan det ta allt från några timmar till några dagar innan du har tillgång till pengarna.

Fördelar med Onlinekredit

Onlinekredit kommer med flera fördelar. Först och främst är det mycket bekvämt. Du kan ansöka om ett lån från bekvämligheten av ditt eget hem, och du behöver inte ställa in några fysiska möten eller vänta i kö.

En annan fördel med onlinekredit är att det ofta går snabbare att få ett lån godkänt jämfört med traditionella lån. Många onlinekreditgivare använder automatiserade system för att snabbt granska och godkänna lånansökningar, vilket innebär att du kan få tillgång till pengar snabbare.

Nackdelar med Onlinekredit

Även om onlinekredit erbjuder många fördelar, finns det också några nackdelar att vara medveten om. Onlinekredit kan komma med högre räntor och avgifter jämfört med traditionella lån, särskilt om du har en låg kreditvärdighet.

Det finns också en risk för bedrägeri och bedrägerier på nätet, så det är viktigt att du forskar noggrant innan du väljer en långivare. Se till att långivaren är legitim och reglerad av rätt finansiella myndigheter.