Olika kreditkort

Kreditkort

Det är inte lätt att kunna välja vilken typ av kreditkort man ska ha när det är dags att skaffa ett kreditkort. Men det som är gemensamt för alla kreditkort är att kortet är knutet till en kredit istället för ett vanligt bankkort. Detta innebär att man har blivit godkänd för en viss summa pengar som man kan utnyttja när man skulle behöva dem.

Därefter kan det skilja sig mellan kreditkorten om man betalar en viss ränta när man använder sig av en summa av sin kredit. Det finns även kort som är helt utan räntan. Oftast betalar man av på sin kredit vid varje månadsslut, men bara om man har utnyttjat kreditkortet för inköp.

Fördelar och risker med kreditkort

Kreditkort är en betalningsmetod som tillåter konsumenterna att köpa varor och tjänster nu och betala för dem senare. De erbjuder en kreditgräns, vilket är den maximala mängd pengar som du kan låna. Du måste betala tillbaka minst en del av det utestående beloppet varje månad, och du kan belastas med ränta om du inte betalar hela skulden i tid.

Fördelar med kreditkort:

 1. Flexibilitet: Kreditkort erbjuder betalningsflexibilitet, speciellt när det gäller oväntade utgifter eller inköp som du behöver göra men kanske inte har pengarna till just nu.
 2. Belöningssystem: Många kreditkort erbjuder belöningar som poäng, rabatter, cashback, flygmil eller andra förmåner för varje krona du spenderar. Detta kan vara ett effektivt sätt att spara pengar, förutsatt att du betalar hela skulden varje månad och undviker ränta.
 3. Konsumentskydd: Kreditkort ger ofta starkare konsumentskydd jämfört med andra betalningsmetoder. Detta kan inkludera reseförsäkring, förlängda garantier, och möjlighet att göra återköp om något du köpt inte lever upp till förväntningarna.
 4. Kreditbyggnad: Att använda ett kreditkort ansvarsfullt kan hjälpa dig att bygga upp en positiv kredithistoria, vilket kan vara till nytta när du ansöker om ett större banklån, som ett bostadslån.
 5. Global acceptans: Kreditkort accepteras vid betalning i de flesta länder runt om i världen, vilket gör dem till ett bekvämt betalningsalternativ när du reser utomlands.

 Risker med kreditkort:

 1. Skuldfälla: Om du spenderar mer pengar än du kan betala tillbaka kan du hamna i en skuldfälla, där du ständigt försöker betala av ditt utestående saldo.
 2. Höga räntor: Kreditkort har ofta höga räntor, speciellt om du bara betalar minimumbeloppet varje månad.
 3. Avgifter: Kreditkort kan komma med en rad avgifter, inklusive årsavgifter, avgifter för försenade betalningar och utlandsavgifter.
 4. Skadar din kreditvärdighet: Missade betalningar eller ett högt kreditkortssaldo kan negativt påverka din kreditvärdighet.

När du använder ett kreditkort är det viktigt att du gör det ansvarsfullt. Det innebär att du bör försöka betala av hela saldot varje månad för att undvika att betala ränta, undvika onödiga avgifter och spendera inom dina medel för att undvika att hamna i skuld.

Tips för att använda kreditkort på bästa sätt

 1. Budgetera: Använd kreditkortet som ett verktyg för att hantera dina utgifter, inte som ett sätt att överskrida din budget. Se till att du har en tydlig bild av dina inkomster och utgifter och hur kreditkortsbetalningarna passar in i detta.
 2. Betalning i tid: Att betala dina kreditkortsfakturor i tid är avgörande för att undvika förseningsavgifter och skydda din kredithistoria. Överväg att ställa in automatiska betalningar för att säkerställa att du aldrig missar en betalning.
 3. Håll låg kreditskuld: Använd inte upp hela din kreditgräns. Det är generellt rekommenderat att hålla din kreditskuld till under 30% av din totala tillgängliga kredit.
 4. Undvik kontantuttag: Att ta ut kontanter från ditt kreditkort kan medföra höga avgifter och räntan börjar ofta omedelbart, utan någon räntefri period.
 5. Förstå villkoren: Läs och förstå villkoren för ditt kreditkort. Detta inkluderar räntor, avgifter, förmåner och vilka försäkringar eller garantier som medföljer kortet.
 6. Hantera dina kreditkort: Om du har mer än ett kreditkort, se till att du hanterar dem effektivt. Detta kan innebära att du betalar av det kort med högst ränta först, eller kanske att du samlar dina skulder med ett balansöverföringskort.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du använda kreditkort som ett effektivt verktyg för att hantera dina finanser och till och med dra nytta av de förmåner och skydd som de erbjuder. Kom ihåg att varje person har unika finansiella behov och situationer, så det är viktigt att göra det som fungerar bäst för dig.

Kostnader med kreditkort

När det är dags för att göra sitt val av kreditkort gäller det att göra en research innan och komma fram till vilken typ av kort som passar bäst för behovet. En av de viktigaste sakerna man bör tänka på är att göra en jämförelse över vilka kostnader det är på räntan. Sedan tittar man på vilken avgift kreditkortet har varje år, en så kallad årsavgift.

Utöver dessa kostnader kan det tillkomma avgifter vid uttag och om man använder sig av kreditkortet i ett annat land kan det komma ett tillägg för att omvandla valuta.

Olika typer av kreditkort

Det är frågan om vilket behov man har när det är dags att använda sig av sitt kreditkort. Är det för att det ska vara som en buffertsumma, om det skulle hända något oförutsett eller är det för att ha ett kort som fungerar extra säkert för att göra köp utomlands.

Något som också är vanligt när ett val ska göras av vilken typ av kreditkort man ska ha, är att på vissa kort få användaren en speciell bonus och andra förmåner. Denna bonus kan sedan omvandlas för att kunna få vissa rabatter vid inköp eller rent av få billigare flygresor.

Det finns flera olika typer av kreditkort att välja mellan, och varje kort har sina egna unika förmåner och nackdelar. Här är några av de mest populära typerna:

 1. Standardkreditkort: Detta är den mest grundläggande typen av kreditkort. De tillhandahåller en grundläggande kreditlinje, men har sällan några ytterligare förmåner eller belöningar.
 2. Belöningskort: Dessa kort ger poäng, miles eller cashback på dina inköp. De är utmärkta för personer som regelbundet betalar hela sin balans varje månad, eftersom räntorna ofta kan vara högre på dessa kort.
 3. Resekort: Dessa kort är utmärkta för frekventa resenärer. De kan erbjuda reseförsäkring, ingen utländsk transaktionsavgift, och poäng eller miles som kan användas för att boka resor.
 4. Affärskort: Dessa kort är avsedda för företagsägare och erbjuder ofta förmåner som cashback på företagsinköp, reseförmåner och verktyg för att hjälpa till att hantera företagets utgifter.
 5. Studerandekort: Dessa kort är utformade för studenter och kan erbjuda lägre räntor, lägre kreditgränser och verktyg för att hjälpa till att bygga upp kredit.
 6. Butikskort: Dessa kort är kopplade till en specifik återförsäljare och erbjuder ofta rabatter och belöningar för inköp gjorda i den butiken.
 7. Säkrade kreditkort: Dessa kort kräver en insättning som en säkerhet för krediten. De är ofta ett bra alternativ för personer som har dålig kredit eller ingen kredit alls och som vill bygga upp sin kredithistoria.

När du överväger vilket kreditkort som är bäst för dig, tänk på dina egna specifika behov och situation. Tänk på saker som dina utgiftsvanor, om du reser ofta, vilken typ av belöningar du föredrar och ditt mål med kortet (t.ex. att bygga kredit eller finansiera stora inköp). Kom ihåg att läsa det finstilta noggrant innan du ansöker om ett kreditkort för att förstå alla avgifter, räntor och villkor som gäller.

Olika kreditkortsnätverk

När det gäller kreditkort bör man även tänka på vilket nätverk det tillhör. Detta betyder att det finns vissa kort som bara fungerar i vissa affärer medan andra kreditkort kan användas över hela landet och till och med fungerar runt om i hela världen.

VISA Mastercard Diners Club American Express

De största kreditkortsnätverken som finns är:

 • VISA
 • Mastercard
 • Diners Club
 • American Express

Diners Club och American Express kreditkorten har visa begränsningar, men däremot VISA och Mastercard fungerar på de allra flesta platser runtom på jorden. Har man en livsstil som inkluderar många resor är nätverken med VISA och Mastercard att föredra.

Här är lite mer information om de största kreditkortsnätverken:

1. Visa: Visa är ett av de mest utbredda kreditkortsnätverken i världen. Visa-kort accepteras i mer än 200 länder och territorier, vilket gör det till ett bra val för internationella resenärer. Visa erbjuder också en rad fördelar för kortinnehavare, inklusive olika nivåer av rese- och inköpsskydd.

2. Mastercard: Mastercard är också ett globalt nätverk, med acceptans i mer än 210 länder och territorier. Liksom Visa erbjuder Mastercard olika fördelar för kortinnehavare, inklusive identitetsskydd, nödtjänster vid resor och försäkringsskydd för biluthyrning.

3. American Express: American Express, ofta kallad Amex, har en mindre global täckning än Visa och Mastercard, men det är fortfarande mycket vanligt, särskilt i USA och andra västerländska länder. Amex-kort erbjuder ofta höga belöningsnivåer och fördelaktiga förmåner som reseförsäkring och tillgång till flygplatsernas lounger, men de kan ha högre årliga avgifter.

4. Diners Club: Diners Club är mindre vanligt än de tre andra stora nätverken, men det accepteras i mer än 185 länder och territorier. Diners Club kort erbjuder också tillgång till flygplatsernas lounger, liksom andra resefördelar.

När du väljer ett kreditkort, kom ihåg att nätverket är bara en aspekt att överväga. Du bör också tänka på kortets avgifter, ränta, belöningsprogram och andra förmåner.

Kredittid

Kredittiden är den period under vilken du kan använda krediten utan att behöva betala ränta. Denna period varierar mellan olika kreditkortsleverantörer, men den mest vanliga kredittiden är 30 dagar. Det innebär att om du betalar tillbaka beloppet du har spenderat inom denna tid, kommer du inte att behöva betala någon ränta alls.

Men som du nämnde finns det vissa kreditkort som erbjuder längre kredittider, i vissa fall upp till 60 dagar. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dem som reser mycket eller för dem som har oregelbundna inkomster och kan behöva mer tid att betala tillbaka sina skulder.

En förlängd kredittid kan dock leda till högre avgifter eller räntor, så det är viktigt att noggrant läsa igenom villkoren för ditt kreditkort. Kom också ihåg att oavsett hur lång kredittid du har, är det bästa sättet att använda ett kreditkort att alltid betala tillbaka hela beloppet varje månad för att undvika räntebetalningar och hålla din kredithistorik i gott skick.

Även om en förlängd kredittid kan ge mer flexibilitet, bör man alltid ha en plan för hur man ska betala tillbaka det belopp man har lånat. Om man inte klarar att göra det kan man snabbt hamna i en skuldfälla.

Till syvende och sist är det behovet man har av sitt kreditkort som avgör vilken typ av kort man väljer!