Räkna på lånet

Vad är blancolån?

Blancolån är egentligen som många kallar det ett privatlån, alltså att man lånar pengar utan att ha någon säkerhet samtidigt som låntagaren själv kan bestämma vad banklånet ska användas till. Hypotekslån, är ett lån som till exempel till en bostad och bostaden fungerar som säkerhet och är motsatsen till ett blancolån.

Att få ett blancolån är relativt lätt, det gäller att ha en ordnad ekonomi eller ha en borgenär (en som går i god för en), samt att inte ha några betalningsanmärkningar. Fast det finns vissa låneinstitut som ger ett lån även om man har betalningsanmärkningar.

Kännetecken för blancolån

Kännetecken för blancolån

Det finns vissa kännetecken som gör att man känner igen att det är ett blancolån och det är:

  • Individuell ränta – som innebär att varje låntagare får en räntenivå som utgår från låntagarens information om sin egen ekonomi som har uppgetts vid låneansökan. Rent generellt så ges en lägre ränta om personen har en god ekonomi. Detta beroende på att de som lånar ut pengarna, anser att risken inte är så hög. Vilket i sin tur ger en lägre ränta!
  • Rörlig ränta innebär att räntesatserna kan ändrats under löptiden för lånet. I och för sig händer det inte så ofta och den som har en amorteringstid på bara några få år behöver inte oroa sig för att det kommer ske några kraftiga förändringar med räntan.
  • Högre ränta kännetecknar ofta ett ett blancolån och det beror helt enkelt på att man lånar pengar utan säkerhet. Men från och med den 1:a september 2018 kommer det att finnas ett tak på hur hög räntan kan bli och då får den en maxgräns på 40 %. Vid lån för bostad eller till bil, är det bostaden eller bilen som anses vara säkerhet. Vilket i sin tur ger lägre ränta!
  • Amorteringstiden på ett privatlån är oftast som kortast på 1 år, men det förekommer att den lägsta gränsen är på 2 år också, beroende på vem som lånar ut pengarna. Vid en låneansökan kan man oftast välja hur lång tid man behöver för att betala av lånet. Tiden kan ligga mellan 1 år och ända upp till 15 år, men hur lång amorteringstid man kan få beror oftast på hur mycket pengar man har lånat.

Ansöka om blancolån

Numera behöver man inte gå till sin bank för att ta ett blancolån, utan det finns många företag som erbjuder låntagare att ansöka om lån hos dem. Dessutom finns det webbsidor som erbjuder det bästa avtalet för blancolånet, genom att jämföra olika finansbolag som erbjuder lån.

Det som görs är att det genomförs en kreditupplysning på den person som ska ta ett privatlån och därefter kommer det erbjudan om ett flertal låneerbjudande. Då kan man sitta hemma i lugn och ro i sin trygga vrå, för att sedan avgöra vilken månadskostnad och ränta som är bäst utifrån de förutsättningar man har.

Fördelen med att ansöka om ett blancolån är att det går snabbt att få sina pengar och oftast kan man få det inom några timmar. Samtidigt så slipper man blanda in sin egen bank och bankrådgivare i hela låneprocessen.

För att ansöka om ett blancolån, följ dessa steg

1. Kontrollera din ekonomiska situation: Först bör du undersöka din ekonomiska situation och vara säker på att du kan hantera återbetalningen av lånet. Tänk på att räntan för blancolån ofta är högre än för andra typer av lån.

2. Jämför olika långivare: Det finns många olika banker och långivare som erbjuder blancolån, och de har alla olika villkor och räntor. Jämför dem för att hitta den bästa möjliga räntan och de mest förmånliga villkoren.

3. Ansök om lånet: När du har hittat en långivare som du vill använda, är det dags att ansöka om lånet. Detta kan ofta göras online och du behöver vanligtvis ange information om dina inkomster, dina utgifter och eventuella skulder som du har. Du kommer också behöva ge dem tillgång till din kreditrapport.

4. Godkännande och utbetalning: Om du godkänns för lånet, kommer banken eller långivaren att meddela dig detta och berätta om nästa steg. Det kan ta några dagar innan du får pengarna på ditt konto, beroende på banken eller långivaren.

Kom ihåg att det är viktigt att göra en noggrann budget och vara säker på att du kan återbetala lånet. Om du inte kan göra det, kan det leda till allvarliga ekonomiska problem i framtiden.